UTAMAKAN BAHASA INDONESIA,LESTARIKAN BAHASA DAERAH

Sumpah Pemuda adalah suatu pergerakan kemerdekaan Republik Indonesia yang dilakukan oleh para pemuda-pemudi Indonesia dengan menyatakan janji satu tanah air, satu bangsa, dan satu bahasa. Sumpah Pemuda diperingati setiap tanggal 28 Oktober untuk membangkitkan jiwa dan sikap nasionalisme pemuda-pemudi Indonesia untuk melawan, mengusir, dan menentang para penjajah. Sikap nasionalis perlu ditanamkan sejak dini, untuk itu SD Talenta memperingati Sumpah Pemuda dengan menyelenggarakan acara dengan tema “Utamakan Bahasa Indonesia, Lestarikan Bahasa Daerah, Kuasai Bahasa Asing”. Anak-anak menampilkan bakat dan kemampuan mereka.

The celebration of the Youth Pledge was held on Thursday, 28th October 2021 at Talenta Primary School. For the first time during the pandemic, our school conducted an event from school and all the performers should come to school. Of course, the students must do Covid-19 antigen rapid tests before they come to the school to perform.

The event started with a spectacular traditional dance by Napthalie from 2nd grade. Then, it continued with an amazing drama. In drama, the students play roles using four languages. They are Bahasa Indonesia, English, Mandarin and Sundanese (the regional language). Talenta school is so proud of the students because they can speak using some languages. Through playing a role, students can develop communication and language skills, act out and  make sense of real-life situations, they can explore, investigate and experiment, then it is useful to develop their social skills to collaborate with others.

In Talenta school, students learn not only about transferring knowledge, but also about the ability to use the knowledge to acquire, search, process and use it to develop students skills regarding the activation of teamwork, creativity, and self-confidence to show their talent. In this celebration, students are given a chance to show their talent such as playing piano, singing, dancing and public speaking.

?????????——??????????????????????????????????????????? When Talents Grow??

???????????????????????????????????????????????????????????????

Zài kètáng huódòng hé zhíbò ji?n——liángh?o de huódòng, j?f? háizimen de chuàngzào lì hé chéngjiù g?n, wèi háizimen tíg?ng zài gège l?ngyù zh?nshì cáihuá de j?huì (g?njù bi?oy? When Talents Grow).

Rúgu? k?néng dehuà, zhíbò huódòng k?y? ràng gèng du? de háizi c?nyù jìnlái, ràng gèng du? de háizi z?ngji? zìxìn x?n, y? ràng gèng du? de háizi wèi zìj? chéngwéi dà réncái ji?tíng de y? fènzi ér g?ndào zìháo.

Acara Sumpah Pemuda ieu lumangsung dina kalancaran, lantaran kawasa Tuhan ditambih gawé bareng sadaya petugas sareng guru anu kacida kompakna. Nu utamina nyaéta sadaya murangkalih anu ngiring aub dina acara ieu, murangkalih anu gaduh talénta anu luar biasa. Teu hilap oge sadaya orang tua siswa anu ngiring ngarojong kana acara Sumpah Pemuda ieu.

Mudah-mudahan acara Sumpah Pemuda tiasa dimaknai positif ku urang sadaya, khususna kanggé murangkalih anu masih berjuang ngahontal cita-citana supados tiasa langkung sumanget dina mayunan prosés diajar.